Γκιόστρα της Ζακύνθου - Giostra Di Zante

Giostra Di Zante - Γκιόστρα της Ζακύνθου
Αρχική Ιστορία Λογοτεχνία Φωτογραφίες Έντυπα Νέα - Ανακοινώσεις Επικοινωνία

Οι παντιερατόροι της Γκιόστρας

Οι παντιερατόροι της Γκιόστρας

Η Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία “GIOSTRA DI ZANTE” από το Καρναβάλι του 2005 έχει επαναφέρει στην καθημερινότητα της σύγχρονης Ζακύνθου τους περίφημους ιππικούς αγώνες, οι οποίοι, απ’ ότι έχει αποδειχθεί από την ιστορική έρευνα, με την οποία παράλληλα με την αναβίωση του εθίμου, ασχολείται συστηματικά το Σωματείο και είτε στα ειδικά φυλλάδια, που εκδίδει κάθε χρόνο, είτε με τις ημερίδες που οργανώνει, φέρνει στην επιφάνεια, έχουν αποτελέσει στο παρελθόν ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Το Δ. Σ. της, με την βοήθεια πολλών μελών της, με βήματα σταθερά προχωρεί στην οργάνωση της ετήσιας αναπαράσταση της Γκιόστρας και σκοπό του έχει να την κάνει ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του τόπου μας, αλλά και για να χρησιμεύσει σαν πόλος έλξης ποιοτικών τουριστών, όπως γίνεται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και κυρίως της γειτονικής μας Ιταλίας.

Ήδη κάθε χρόνο καλεί να συμμετάσχει στην διεθνή πια εκδήλωση και μια νέα ευρωπαϊκή χώρα, η οποία έχει σχέση με ιππικούς αγώνες ή άλλα δρώμενα της εποχής τους. Μέχρι τώρα έχουν λάβει μέρος στην Γκιόστρα της Ζακύνθου, η οποία είναι η μοναδική στον Ελληνικό χώρο, η Ιταλία, η Σλοβακία και το Σαν Μαρίνο, ενώ φέτος γίνονται προσπάθειες να κληθεί και η Γερμανία. Από καιρό επίσης δική μας αντιπροσωπεία παίρνει μέρος στην ευρωπαϊκή Γκιόστρα της ιταλικής πόλης Sulmona, πόλης με την οποία το Σωματείο έχει αναπτύξει φιλικές σχέσεις και ήδη έχουν αρχίσει προσπάθειες αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

Από πέρσι επανέφερε, με σκοπό την καθιέρωσή της, την κοσμαγάπητη Γκιόστρα τ’ Άι – Γιωργιού, η οποία γινόταν στην προσεισμική, ομώνυμη εκκλησία του Πετρούτσου μέχρι το σημαδιακό 1953, διοργανώνοντας παράλληλα και άλλες τριήμερες εκδηλώσεις, ενώ ετοιμάζει για το ερχόμενο Καρναβάλι και παιδική Γκιόστρα στην πόλη μας, με διεθνή συμμετοχή, την παραμονή της μεγάλης.

Μια από τις τελευταίες προσπάθειες του Σωματείου είναι η οργάνωση τμήματος παντιερατόρων (σημαιοφόρων), το οποίο θα δίνει στις εκδηλώσεις της Γκιόστρας το δικό του, ξεχωριστό χρώμα, με τις φαντασμαγορικές επιδείξεις του και την παρουσίαση της χαρακτηριστικής του τέχνης, του πετάγματος των πολύχρωμων σημαιών, καθώς και την δημιουργία όμορφων σχηματισμών.

Για το σκοπό αυτό ήρθε στη Ζάκυνθο ένας από τους καλύτερους δασκάλους της δύσκολης αυτής τέχνης, ο Massimiliano Bellei, από την Sulmona και δίδαξε σε δικά μας παιδιά την τεχνική του πετάγματος των σημαιών και τους έμαθε όλα τα μυστικά τους. Ήδη έχει δημιουργηθεί, με την εποπτεία του δασκάλου και δραστήριου μέλους του Σωματείου Νίκου Αρβανιτάκη, πολυπληθής ομάδα δικών μας παντιερατόρων και αυτή θα αποτελέσει, μαζί με άλλα πολλά, την έκπληξη της Γκιόστρας του 2011, η οποία, παρά τις φετινές αντίξοες συνθήκες, από τώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς.

 

Φωτογραφίες για το Νέο: Οι παντιερατόροι της Γκιόστρας

Click to enlargeClick to enlarge

Καταχωρήθηκε στις 25/11/2010
Πηγή: http://www.imerazante.gr/politismos/pantieratoroi-giostra-1011/
arrow Επιστροφή στη λίστα με τα Νέα
Αρχική Ιστορία Λογοτεχνία Φωτογραφίες Έντυπα Νέα - Ανακοινώσεις Επικοινωνία
© GiostraDiZante.gr - Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα Δημιουργία & Φιλοξενία από το ZanteWeb.gr zanteweb
English Language - Giostra Di Zante Greek Language - Giostra Di Zante